Agroland Agribusiness listeaza obligatiuni de 10 milioane de lei la bursa

Data: 09/09/2021

• Prima emisiune de obligațiuni Agroland Agribusiness a debutat astăzi, 9 septembrie, pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București.
  • Obligațiunile au o valoare totală de 10 milioane de lei și se tranzacționează la bursă sub simbolul AAB26.
  • Grupul Agroland, din care face parte compania Agroland Agribusiness, a atras de la investitorii din piața de capital peste 32 milioane de lei, în 2020 și 2021, prin două plasamente de obligațiuni și două plasamente de acțiuni.

Agroland Agribusiness (BVB:AAB), companie care a debutat acum trei luni pe piața AeRO, a listat astăzi, 9 septembrie, prima sa emisiune de obligațiuni la Bursa de Valori București, pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT). Obligațiunile, în valoare de 10 milioane de lei, se tranzacționează sub simbolul bursier AAB26. Fondurile atrase de la investitori vor fi direcționate spre investiții, eventuale fuziuni sau achiziții, precum și pentru potențiala participare în start-up-uri din domeniul agriculturii. În total, grupul Agroland, din care face partea compania Agroland Agribusiness, a atras din piața de capital peste 32 milioane de lei, în 2020 și 2021, prin două plasamente de obligațiuni și două plasamente de acțiuni.

„Listarea emisiunii de obligațiuni Agroland Agribusiness reflectă încrederea pe care echipa Agroland o are în resursele oferite de piața de capital. În trei luni de la listare, compania a apelat din nou la mecanismele de finanțare disponibile la bursă, reușind astfel să atragă interesul investitorilor pentru planurile lor de creștere. Mai mult, grupul Agroland este deja la a patra operațiune de finanțare prin piața de capital. Așteptăm cu interes viitoarele listări pe care cele două companii din grup le vor realiza la bursă”,

- Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Listarea obligațiunilor AAB26 reprezintă încă un pas din angajamentul nostru de a utiliza instrumentele pieței de capital pentru a finanța planurile noastre de dezvoltare, pe care le-am identificat în această această perioadă de creștere susținută pe care o parcurge agricultura din România. Lucrăm la accelerarea dezvoltării companiei, prin intensificarea ritmului și cantităților de inputuri agricole achiziționate și comercializate, precum și pentru crearea unor produse personalizate, după rețete proprii, continuând dezvoltarea și în direcția tranzacționării de cereale. De asemenea, avem în vedere crearea unei game proprii de produse organice, în contextul susținerii puternice din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea culturilor bio. Vom continua implicarea în proiectul AGTech TM și pe viitor, după ce, anul acesta, am oferit câte 10.000 de euro pentru a sprijini două companii aflate la început de drum, în care avem toată încrederea: Urban Agriculture Technologies, care a proiectat o soluție ingenioasă pentru creșterea plantelor proaspete pe tot parcursul anului, respectiv ADGraft, care își propune să ajute fermierii și centrele de răsaduri să își automatizeze producția, cu ajutorul primului robot din România, utilizat pentru altoirea legumelor. Suntem convinși că vom obține rezultate frumoase, care vor da satisfacție atât echipei noastre, foarte dedicată planurilor de creștere a business-ului, cât și acționarilor și deținătorilor de obligațiuni”,

-Florin Radu, Director General Agroland Agribusiness.

Compania a vândut în cadrul unui plasament privat de obligațiuni un număr de 100.000 de obligațiuni corporative negarantate, cu o valoare nominală individuală de 100 lei. Compania a reușit să atragă de la investitori suma de 10 milioane de lei, cu scadența la 2 august 2026 și o rată anuală a cuponului fixă de 9%, plătibil semestrial. În cadrul plasamentului derulat în iulie a.c. au subscris 110 investitori, dintre care 7 investitori calificați și 103 investitori de retail. Plasamentul privat de obligațiuni și listarea au fost realizate cu sprijinul TradeVille.

„Agroland Agribusiness ne arată cum idei simple dar eficace pot fi folosite pentru finanțarea dezvoltării la bursă a afacerii. Astfel, după o emisiune de succes de acțiuni care a consolidat capitalurile firmei în prima parte a anului, vedem cum compania poate adăuga acum în mai mare siguranță levierul financiar sub forma creditării (tot prin intermediul bursei). Cu condiții flexibile în privința garanțiilor și a utilizării fondurilor, dar și cu o dobânda fixă și un termen de rambursare de 5 ani, obligațiunile AAB26 oferă firmei o nouă cale destinată atingerii scopurilor sale, în timp ce investitorii primesc acces la o alternativă atractivă de investiție. Practic, bursa deschide calea către genul de afaceri în care ambii parteneri au de câștigat”,

- Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct TradeVille.

Agroland Agribusiness este listată pe piața AeRO din 15 iunie, fiind a doua companie din grupul Agroland listată la bursă. Listarea din luna iunie a fost precedată de derularea unui plasament privat de acțiuni prin care compania a strâns de la investitori peste 6 milioane de lei. Compania-mamă Agroland Business System (BVB:AG) a debutat pe 1 martie 2021e 2019 când a înregistrat un profit net de 357.480 lei.

Agroland Agribusiness și-a început activitatea în 2016 ca o divizie a companiei mamă Agroland Business System, iar din 2017 funcționează independent juridic și financiar. Compania are două linii de business: vânzarea de input-uri pentru agricultura convențională și cea organică și tranzacționarea cu cereale. Agroland Agribusiness activează în zona de Sud-Vest a țării și își propune să se extindă în toată zona de Sud și de Vest.

Compania estimează o creștere a cifrei de afaceri pentru primul semestru din 2021 cu 33,4%, până la valoarea de aproximativ 13,34 milioane de lei. Pentru aceeași perioadă a acestui an, Agroland Agribusiness estimează un rezultat net de 7,9 milioane de lei. În 2020, Agroland Agribusiness a înregistrat venituri de 18,3 milioane lei (+82,8% față de anul precedent). Profitul net obținut a fost de 1,2 milioane lei (+231% față de anul precedent), cu o marjă netă de 6,82%.