2022 pe Wall Street: inflatia, dobanzile si indicele S&P 500

23/12/2021

In SUA, dupa un an cu inflatie de peste 6% masurata pe ultimele 12 luni, analistii se asteapta ca varful acesteia sa fie inregistrat candva in primele luni ale noului an.

• Daca inflatia ramane in teritoriul cu o singura cifra, bursele de actiuni pot acomoda in general o astfel de situatie, cu eventuale corectii pe parcurs, iar acesta pare sa fie cadrul la care se asteapta majoritatea investitorilor.
  • Cu totul altfel ar sta lucrurile probabil daca cresterea medie a preturilor de consum in SUA ar trece de 10% pe un interval de 12 luni, situatie considerata mai degraba un scenariu pesimist.
    Ramanand la o inflatie moderata pe parcursul catorva ani, aceasta poate genera urmatoarele efecte: (1) cresterea dobanzilor la titlurile de stat americane cu scadenta la 10 ani, care la acest moment stagneaza in intervalul 1.4 – 1.5%; (2) corectarea unor multipli de evaluare pentru majoritatea actiunilor listate.
    Rezerva Federala a conturat asteptarile pentru trei cresteri ale dobanzii de referinta in 2022, aceasta urmand sa ajunga in intervalul 0.75% - 1% pana la finalul anului viitor. De altfel, asteptarile ulterioare sunt ca in 2023 - 2024 sa se ajunga la o dobanda de referinta situata in intervalul 2 - 3%.
    Care ar fi implicatiile asupra indicelui S&P 500?
    Conform analistilor de la FactSet, actiunile din structura indicelui american sunt evaluate, in medie, la de 21 ori profiturile companiilor.

• Privind in urma la ultimele cateva decenii, un astfel de nivel poate fi considerat ridicat, asa incat cotatiile actiunilor pot fi mentinute doar daca inflatia si dobanzile nu derapeaza major, iar profiturile companiilor continua o crestere moderata si in 2022.
  • Estimarea FactSet la acest moment este ca profiturile companilor din S&P 500 sa urce cu 8.6% in anul urmator.
    Putem lua in considerare trei scenarii pentru indicele S&P 500, privind pana in decembrie 2022:

• (1) Optimist: daca investitorii isi vor mentine perceptia unei inflatii tranzitorii intr-un orizont previzibil de timp, este posibil ca evaluarile sa ramana intr-o zona superioara. La un multiplu de 22 de ori profiturile estimate pentru anul 2023, indicele american s-ar putea situa la 5.233 de puncte la finalul anului viitor. Pentru estimarea de profituri 2023 s-a presupus o crestere de 7% fata de nivelul dat de FactSet pentru anul 2022.
  • (2) Moderat: in conditiile unor turbulente suplimentare in pietele financiare, generate de o diminuare a stimulilor monetari intr-un ritm mai rapid decat cel anticipat acum si/sau mentinerea inflatiei pe o perioada mai lunga decat se crede la acest moment, evaluarile S&P 500 ar putea cobori catre de 20 de ori profiturile estimate pentru 2023. In acest caz, indicele american s-ar situa la 4.757 de puncte in 2022.
  • (3) Prudent: investitorii s-ar putea comporta intr-un mod mai conservator in ceea ce priveste detinerile de actiuni in scenariul in care dobanzile din economia americana si din economiile internationale vor creste mai alert decat se presupune acum. Sunt posibile corectii ale burselor de actiuni care sa duca indicele S&P 500 la o evaluare de numai 18 ori profiturile estimate pentru 2023. In acest caz, indicele s-ar situa la 4.281 de puncte.
    Date fiind aceste variabile de evolutie, investitorii se pot astepta la un 2022 cu volatilitate suplimentara, un an in care componenta de crestere a actiunilor sa fie evaluata mai prudent de catre analisti, observatori si chiar investitori.
    Despre inflatie, dobanzi si bursa americana, Cristi Tudorescu a vorbit recent si in acest podcast inregistrat pentru canalul nostru de YouTube.